Pages

dilluns, 1 d’abril del 2013

"El pou dels maquis" permet reivindicar la història d'uns lluitadors deshonrats pel franquisme


La publicació de les novel·les "El pou dels maquis" i "El pou dels maquis. Els fets, els documents"de Margarida Aritzeta està provocant que es comenci a reivindicar la història i la vida d'uns lluitadors que, deshonrats pel franquisme i abandonats pels seus, han hagut de passar els últims 60 anys en silenci. És el cas d'un dels maquis encara vius que apareixen a la novel·la, Agustí Bruguera, a qui l'autora ha regalat els exemplars recentment.

Bruguera, que actualment es troba a una residència del Maresme, es va mostrar emocionat de poder disposar d'aquest testimoni escrit d'un episodi de la seva vida i una causa que havia mantingut amagats per por a les represàlies i l'estigma social que suposava per als maquis ser considerats com a bandits i facinerosos.  Agustí Bruguera va ser un dels maquis que el 1946 va entrar a Catalunya, procedent de França, per anar a parar a la masia Cardellà de Valls, prop d'on va ser detingut. Des d'aleshores havia evitat parlar, per por, d'aquest passat. Amb el llibre se sent rescabalat i amb força per plantar cara a aquells qui, encara ara, al bar de la residència, li retreuen un passat que ha procurat amagar durant anys.

De fet, aquesta situació es produeix també als diversos llocs on s'estan fent presentacions públiques de la novel·la. A les poblacions on ja s'ha donat a conèixer, "El pou dels maquis" desperta una espècie de moviment de reivindicació cívica en què surten a la llum noms, persones i accions que els protagonistes no han explicat i les seves famílies tampoc coneixen però que, considera l'autora, s'han de començar a destapar.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons