Pages

divendres, 13 de febrer de 2015

El Portal 22 s'omple en la presentació de la novel·la 'L'amant xinès' a Valls

Gairebé un centenar de persones han omplert el restaurant Portal 22 aquest dijous, 12 de febrer, per assistir a la presentació de la novel·la de Margarida Aritzeta 'L'amant xinès', a Valls. L'acte ha comptat amb la presència de l'autora, la professora de la URV i escriptora Montserrat Palau, i el músic Joan Reig.

Palau i Reig han destacat l'actualitat dels fets que relata aquesta novel·la negra així com els seus escenaris, que poden ser fàcilment reconeguts. En el mateix sentit, han remarcat els nombrosos ingredients que apareixen a les seves línies propis i no tan propis dels gèneres, la violència o el sexe però també la música, les olors, els vins catalans... concentrats en poques pàgines.

Segons Palau, el personatge de la inspectora Mina Fuster té molt de recorregut i la lectura de la novel·la convida a esperar un nou lliurament del personatge. Per la seva banda, Reig va reivindicar una sèrie televisiva amb els Mossos com a protagonistes que no caigui en el naïf perquè es constata que hi ha talent entre els escriptors per fer uns bons guions.

Aritzeta va aprofitar per donar algunes de les claus de la novel·la que juga amb uns fets reals que, un cop fora del seu context, es converteixen en una ficció literària. L'escriptora vallenca també va reivindicar la necessitat de retratar la realitat social i va anunciar que, almenys, hi ha tres lliuraments més amb la inspectora Mina Fuster com a protagonista.

El polèmic complex turístic i d'oci del BCN World projectat a la Costa Daurada, el seu desenvolupament i les inversions urbanístiques i vinculades al món dels casinos i el joc i a l'univers que l'envolta acompanya la trama de la novel·la. Però també el terratrèmol generat per les activitats d'una important empresa situada a pocs quilòmetres de la façana marítima. I el viatge de negocis a la Xina d'una dona, tot just abans d'aparèixer morta, acompanyant empresaris i polítics relacionats amb la construcció del complex que "pot aportar llum en un cas on tothom amaga la seva veritable cara", segons l'autora.

L'encarregada d'esbrinar el misteri de la novel·la és la inspectora Mina Fuster i el seu equip de la Comissaria dels Mossos d'Esquadra del Camp de Tarragona. Un personatge que Aritzeta ja va començar a dibuixar en una narració curta apareguda al volum Elles també maten, de l'editorial Llibres del Delicte, la mateixa que també edita 'L'amant xinès'. I que l'escriptora vallenca avança que formarà part d'una sèrie perquè és "un personatge necessari al gènere negre en català".

I és que a L'amant xinès i a la col·lecció hi ha molt de reivindicació. L'edició, en color groc i vermell, és en bona part un homenatge a la mítica col·lecció del gènere de La Cua de Palla. A la novel·la hi trobem la presència d'una dona com a detectiu. Però Margarida Aritzeta també empra la ficció de la novel·la per denunciar "una època de corrupció on la gent se sent impotent". "Als anys setanta, Jaume Fuster ja ho va fer literàriament quan els periodistes no podien explicar la realitat del que estava passant", remarca l'autora. D'aquí que, possiblement, el nom de Mina Fuster sigui un altre homenatge d'aquesta novel·la lligada a la realitat social que retrata perquè "la diversió està molt bé però hi ha alguna cosa més en aquesta vida", remarca l'escriptora.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | Macys Printable Coupons